Eszter

 

Fotó: Csoboth Edina

Ez itt a bemutatkozásom. Amit szerettem volna egy frappáns filmidézettel indítani, ezért bele is tekertem néhány kedvencembe, s ezt találtam:

„A pénz nem az élet bizonyítványa. Az, ha sikeres vagy, nem jelent semmit úgy önmagában. Az csak sikert jelent. Attól még nem boldog az ember.”

A Lady Bird című filmben hangzik el, és amint meghallottam, bevillant a kérdés: engem mi tesz boldoggá? A válaszom első fele nem túl különleges, hiszen attól vagyok boldog, amitől a legtöbben. Ha a szeretteimmel lehetek, s ha a szeretteim fizikailag és lelkileg is jól vannak, és még sorolhatnám. Mindezek mellett azonban van valami különlegesebb is. Hiszen attól is boldog vagyok, ha filmeket nézhetek, s írhatok róluk. A filmművészet és az írás olyannyira értékes számomra, mintha emberi kapcsolat lenne. Ezért is mondom bátran, hogy tartsatok velem, ugyanis olyan odaadással és odafigyeléssel vizsgálok minden egyes képkockát és vetek papírra magán- és mássalhangzókat, hogy mást nem is mondhatnék, csak azt: úgy érzem, bízhattok bennem.

A Pécsi Tudományegyetem filmelmélet és filmtörténet szakirányán, valamint a szabadidőm kilencven százalékában igyekeztem, és igyekszem most is a lehető legtöbb tudást magamba szívni a filmről, a diploma megszerzése óta pedig az a legfontosabb célom, hogy közelebb hozzam az emberekhez a filmművészetet; hiszen ez az az ábrázolási mód, amely a legközelebb áll a való élethez, tehát – véleményem szerint, amit Szabó István, egyetemen gyakran idézett szavai is alakítottak – a filmekből megtanulhatunk máshogy, jobban élni. Szóval a főszerep a filmeké lesz, én pedig azon leszek, hogy minél jobban megismerhessétek ezt a csodálatos művészeti ágat.

Ahogy André Bazin filmkritikus is megfogalmazta: „a film nyelvezet, és mint minden nyelvezetet, a filmet is meg kell tanulni”. Ezen az oldalon egy kicsit tanulni is hívlak benneteket.

Kerüljünk együtt közelebb a filmhez!

Köszönöm, hogy itt vagytok!

Szeretettel:

Eszter