Ahogy én gondolom...

Filmklubban jártam – ilyen volt 5-én a Közelkép Filmklubban

Nemrégiben kaptam egy levelet egy úrtól, aki – látva a lelkesedésem és az egyre duzzadó, filmklubba járásra buzdító cikksorozatom – arra kért: segítsek kiválasztani, melyik budapesti filmklubba járjon. Több helyet is ajánlottam neki, jó szívvel, a Közelkép Filmklub azonban nem volt köztük – méghozzá azért nem, mert ott még nem voltam. Úgyhogy a héten pótoltam a hiányosságot. Így már bátran mondhatom, hogy menjetek el, próbáljátok ki ti is! De egyvalamire készüljetek fel: itt a vetítés utáni beszélgetés témája maga a film lesz, amelyről olyan nagy tudású szakemberek tartanak előadást és vitáznak, akiket hallgatva kicsit közelebb kerülhettek a filmművészethez. Én személy szerint úgy éreztem magam március 5-én, mintha visszaültem volna a PTE filmszak valamely órájára…

„Filmvetítés, előadás és beszélgetés a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében, minden hónapban az Urániában. Filmekről mindenkinek, akiket komolyan érdekel. Mi komolyan gondoljuk!”

E rövid szöveg invitálja az érdeklődőt a Közelkép Filmklubba, amelynek szervezői valóban „komolyan gondolják”. Náluk a film nem eszközként szolgál, hogy rajta keresztül vagy belőle kiindulva valamilyen társadalmi problémát lehessen boncolgatni; illetve lehet, hogy előfordul ilyesmi is, én viszont azt tapasztaltam, hogy itt a film mint médium kerül a középpontba, ami legalább olyan érdekes tud lenni, minthogy mi az adott mozgókép történetének üzenete. A március 5-ei esten egyébként maga a film és az általa felvetett téma is kellőképpen érdekes, sőt izgalmas volt.

Közelkép Filmklub

Fotó: port.hu

A barátnőmmel már tavaly októberben eldöntöttük, hogy megnézzük Nagypál Orsi Nyitva (2018) című romantikus komédiáját, de addig teketóriáztunk, amíg lekerült a mozik műsoráról… Így aztán duplán nagy volt az öröm, amikor megláttuk: vetítik az Urániában, ráadásul egy filmklubban! A barátnőm kissé aggódott, mutatta a telefonját, hogy hát ő nem foglalt jegyet, alig lesznek, talán meg se tartják, én viszont megnyugtattam: megtartják, az egyik filmklubban ketten, a párom és én voltunk a közönség… Nos, a Közelkép estjén sem volt túl nagy tolongás, ám akik jegyet vettek, szerintem nem bánták meg. A Nyitva ugyanis egyszerre humoros és drámai történet, amolyan „veled is megtörténhet” mozi, amelynek sodró lendülete magával ragadja a nézőt, és nemcsak megnevetteti, de el is gondolkodtatja – többek között arról, hogyan menthető meg egy kihűlt párkapcsolat.

Nagypál Orsi filmje egy harmincas pár, a hosszú évek óta együtt élő Fanni és Bálint történetét meséli el, akik egy este, a fürdőszobatükör előtt állva megállapítják: az elmúlt egy évben összesen alig fél órát csókolóztak, a szexről meg nem is érdemes beszélni… Megoldást szeretnének találni, hogy elkerüljék az amúgy elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, s arra jutnak: meg kell nyitniuk kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. E kalandoknak azonban hiába vannak szabályai, az érzelmi krízis kivédhetetlen.

Közelkép Filmklub

Fotó: port.hu

A Nyitva története már így olvasva is felkelti az ember érdeklődését, és a film cseppet sem finomít mindazon, amit e néhány sor alapján szabadon elképzelünk. A visszafogott, a szexet csak félhomályban, a paplan takarásában megmutató magyar romantikus vígjátékok ismeretében nyilván nem arra számítunk, hogy közelképet kapunk (többek között) az édeshármasról, Nagypál Orsi viszont tényleg nem finomkodik. És nem is egy amerikai történetet emel át a hazai vászonra! Ez egy ízig-vérig magyar film, abból a szempontból is, hogy láttán azt érezzük: Budapest utcáin és swinger klubjaiban bolyongunk, és olyan emberek párbeszédeit halljuk, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Ezzel el is érkeztem a karakterekhez, akik valószerűek, s akiket páratlan tehetségű színészek keltenek életre.

 Jó, a férje mogyoróit a markában szorongató anyuka (Jordán Adél), az ölelgetni való papucsférj (Ötvös András), a hosszú combú, a doktor úrral finoman kokettáló nővérke (Lénárdt Laura) és a szexi úszómester, aki naná, hogy sorra adja tovább a chlamydiát (Brasch Bence), sztereotíp figurák, ettől függetlenül azonban nagyon is életszagúak. Közülük pedig kiragyog a film lelkét jelentő két főszereplő, akiket természetesen ugyanúgy be lehet skatulyázni. Radnay Csilla és Kovács Lehel játéka ugyanakkor elemeli őket a nyilvánvalóan rájuk aggatható cetliktől, és átélhetővé teszi azt a drámát, amellyel bizonyára nem egy pár szembesül ma Magyarországon. Igen, drámai vígjáték ez, amelynek készítői fontos és aktuális témáról beszélnek, úgy, hogy közben nem foglalnak állást: nem mondják meg, mely kapcsolati forma a „jó”, a működőképes, bár én azért azt éreztem, sugallanak valamit…

Közelkép Filmklub

Fotó: port.hu

Lényeg a lényeg, a barátnőmet és engem megfogott a Nyitva: a remek színészi játék, a sztori, Herbai Máté kifinomult érzékiséggel megalkotott képei és Moldvai Márk elragadó, sőt szexinek is bátran nevezhető zenéje, ezért számunkra igencsak érdekes volt a vetítést követő beszélgetés. Varga Balázs filmesztéta vitaindító előadásában először általánosságban a romantikus komédiákról beszélt, majd elmondta: a Nyitva kétségkívül átlökte a magyar romantikus vígjátékot a XXI. századba. Ezután kiemelte az egyik legnagyobb erényét, miszerint nem kezeli tabuként a szexualitást, majd felvetette, hogy gondolkozzunk el azon, mennyire erőteljes a filmben megjelenő sztereotip ábrázolásmód, no meg azon, mennyiben tér el a Nyitva – amely egy esküvői jelenettel kezdődik, vagyis azzal, amivel a romantikus vígjátékok történetei általában végződni szoktak – a műfaj többi darabjától.

A nem túl hosszúra nyúlt beszélgetés során tehát magát a filmet vizsgáltuk meg: egyebek mellett a forgatókönyv hibáit, a történet lezárását, valamint a benne megjelenő metaforákat, utalásokat. Mondanom sem kell, nem mindennapi élmény volt! A sok filmértő nézőt hallgatva végül azt a következtetést vontam le: jó adag bátorság kell, hogy az ember szóra nyissa a száját, de a beszélgetés akkor is érdekes, ha néma csendben ülünk és csak figyelünk. Én ezért ajánlom a Közelkép Filmklubot.

A Közelkép Filmklub programját az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán, ITT találjátok meg.

A sorozat előző cikkei:

Filmklubban jártam – ilyen volt 18-án a Cortexben

Filmklubban jártam – avagy ilyen volt 30-án a Cortexben

Útmutató kezdő filmklub-kalandoroknak

Előző írás Következő írás

HASONLÓ CIKKEK

Szólj hozzá elsőként

Hozzászólás