Ahogy én gondolom...

Tizenhét film az egész családnak – nem csak karantén idejére

Miután bejelentették a szigorúbb korlátozásokat, egyik olvasóm írt nekem egy levelet, amelyben kifejtette: most, hogy kiderült, újfent otthon ragadnak a gyerekekkel, a fejébe vette, hogy filmek szempontjából is hasznosan töltik az időt. Olyan filmeket szeretne mutatni nekik, amelyeket érdemes látni, s amelyek egyaránt le tudják kötni a 9, a 14 és a 16 évest – írta. Elképesztően örültem ennek a levélnek, rögtön válaszoltam is, hogy „akkor meg is van az e heti cikkem témája”, majd leültem a füzetemmel és egy lendülettel feljegyeztem tizenhét címet. Ezután sorban visszaolvastam őket, s rájöttem, hogy nem szükséges kihúzni és cserélni, ugyanis minden egyes film, amely hirtelen eszembe jutott, kiemelkedő, különleges és olyan, amelyről bátran mondhatom, hogy érdemes látni. S amelyről beszélgetni is érdemes, tanulságos és élvezetes. E cikket kedves olvasómnak, Alexandrának ajánlom. És minden családnak – nem csak karantén idejére.

Szubjektív lista – szoktam írni ilyenkor, s ezt most is muszáj hangsúlyoznom, hiszen bizonyosan másként nézne ki ez a „családi filmes” összeállítás, ha valaki más készítené. Én azonban e filmeket ajánlom, szívből, mert úgy érzem: mindegyik fontos kérdésekkel, gondolatokkal és érzésekkel szolgál, s mindegyikből magunkkal vihetünk valamit, legyünk akármennyi idősek. S azt még szeretném hozzátenni: a filmklubok elkötelezett híve és szerelmese vagyok, és azt gondolom, jelen pillanatban – meg egyébként is – nincs jobb helyszín egy rögtönzött filmklubra, mint a nappalink, és nincs jobb társaság, mint a családunk.

A kölyök (The Kid, 1921)

Charlie Chaplin A kölyök című filmje egyedülállóan érzelmes komédia. „A történet kezdetén egy leányanyát látunk, aki elhagyja a szülőotthont, és fájdalmas, hosszas tépelődés után egy Limousine-ba teszi kisbabáját. Reményvesztetten elindul a folyó felé, ám hamar meggondolja magát, s visszafut a gyermekéért. Csakhogy mire visszaér, az autót már ellopták… Az utcára tett, árva kisfiú végül egy magányos, szegény kisemberhez kerül, aki benne találja meg a reményt, s a boldogságot. A kisgyermek és a csavargó elválaszthatatlan társakká válnak, a róluk szóló, az embert egyszerre megmosolyogtató és megsirattató mese pedig a filmtörténet azon darabja, amely minden korban arra hívja fel az emberek figyelmét: ha nincs semmi másod, csak a szereteted, akkor add oda azt!”

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

A kölyök (1921) és Charlie Chaplin

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Hahó, Öcsi! (1971)

Palásthy György Hahó, Öcsi! című ifjúsági filmje tüneményes és rendkívül izgalmas alkotás. Főhőse Öcsi, a Balog család legfiatalabb tagja, akit sok-sok csínytevést követően büntetésből bezárnak a fürdőszobába. Itt megjelenik előtte két törpe, Kököjszi és Bobojsza, s arról biztosítják: mindenben a segítségére lesznek. Öcsi kapva kap az alkalmon, és kijelenti: elmegy szerencsét próbálni, hátha sikerül időt szereznie a szüleinek, hogy többet foglalkozzanak vele. Az Óragyárban sajnos nem tudnak segíteni neki, ezért továbbáll, elmegy a bergengóc királyhoz, majd hős lovagként szembeszáll a hétfejű sárkánnyal is…

(Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: port.hu

Égigérő fű (1979)

Poldi bácsi, a parkőr negyvenéves szolgálat után nyugdíjba megy. A szíve összefacsarodik, olyannyira megszokta és megszerette a zöldet, hogy el sem tudja képzelni, miként él majd a virágoktól és az illatos fűtől távol egy házban, amelynek kövekkel van lerakva az udvara. Kis rokona, Misu azonban nem hagyja annyiban a dolgot; egészen a szívéig ér Poldi bácsi szomorú vágyakozása, ezért hát eldönti: beszervez, akit csak lehet, hogy a kövek helyére gyeptéglákat telepítsenek.

(Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: port.hu

Kincsvadászok (The Goonies, 1985)

A Steven Spielberg által írt Kincsvadászok izgalmas kalandfilm, amely egy mesebeli világba kalauzol minket. Főhősei Brand és Mikey, a két testvér, akik találnak egy régi térképet, s a barátaikkal nekivágnak a világnak, hogy a térkép alapján megleljék az egykori kalózkapitány kincseit. E kincsek ugyanis segíthetnek nekik megmenteni az otthonukat. De vajon valóban léteznek?

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Totoro – A varázserdő titka (Tonari no Totoro, 1988)

Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költöznek. Az új otthon környezete csodálatos, ám kicsit furcsa is, hiszen házi és erdei szellemek lakják. A leghatalmasabb közülük Totoro, aki olyan, mint egy nagyra nőtt szőrgombolyag. A lányok hamar összebarátkoznak a kedves szőrmókkal, kalandjuk pedig csak ekkor veszi igazán kezdetét…

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

A grund (The Sandlot, 1993)

Igazi családi kikapcsolódás ez a hatvanas évek elején játszódó film, amelynek főhőse az ötödikes Scotty Smalls, aki épp új városba költözik a szüleivel. A helyzete cseppet sem könnyű: a baseball nem az erőssége, így a könyékbéli srácok nem szívesen fogadják be. Ám akkor beköszönt a nyár, és hozza magával a jobbnál jobb kalandokat! Meg a veszélyeseket is. Meg a harcot az utálatos szomszéddal és a kutyájával… De, ami a legfontosabb: a barátságokat is.

(Megtekintése 6 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

A vándorló palota (Hauru no ugoku shiro, 2004)

Gyönyörű animációs film – mind a történetét, mind pedig a képi világát tekintve. „A cselekmény középpontjában a fiatal Sophie áll, aki szorgalmasan dolgozik az édesapjától örökölt kalapboltban. Szinte alig mozdul ki onnan, csak néha-néha látogat el a közeli városba. Egyik ilyen alkalommal azonban összetalálkozik a jóképű varázslóval, Howllal, ez a találkozás pedig teljesen felforgatja az életét.”

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Tintaszív (Inkheart, 2008)

Főszereplőnk Mo Folchart, aki – mondhatjuk úgy – különleges képességgel rendelkezik. Amikor felolvas egy történetet, a szereplők életre kelnek. Egy nap azonban váratlan dolog történik: a felolvasáskor a felesége kerül át a könyv világába. Rabul ejti a Tintaszív című iromány, Mo Folchart pedig – oldalán valódi és képzeletbeli segítőtársaival – évekig küzd azért, szembeszállva a gonosszal is, hogy visszarendezze a könyvbéli és az igazi valóságot.

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Nicolas az iskolában (Le petit Nicolas, 2009)

A kisiskolás Nicolas élete egyszerűen szuper. A szülei mindennél jobban szeretik, rengeteg barátja van, akikkel remekül érzi magát – jobb nem is lehetne a helyzete. Rosszabb viszont igen… Egy napon a szülei bejelentik: hamarosan kistestvére lesz, Nicolas pedig arra gondol, hogy most aztán majd minden összeomlik körülötte. Szerencsére a barátai a segítségére sietnek!

(Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

T.S. Spivet különös utazása (The Young and Prodigious T.S. Spivet, 2013)

A helyszín egy montanai tanya. Itt él szüleivel, ikertestvérével és nővérével T.S. Spivet, aki a térképészet és a tudományos felfedezések megszállottja. Árgus szemekkel figyeli az őt körülvevő világot és minden tudást magába szív, hogy aztán saját találmányokat készíthessen. Egy napon váratlan telefonhívást kap: a Smithsonian Múzeumból keresik, méghozzá azért, mert az egyik különleges találmányáért neki ítéltek egy rangos díjat. Ám nemcsak az elismerést kell személyesen átvennie; az ünnepi beszéd megtartására is őt kérik fel. Az ifjú T.S. Spivet hamar útnak indul, anélkül, hogy bárkinek is szólna róla…

Az Amélie csodálatos életét (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, 2001) is jegyző Jean-Pierre Jeunet családi filmje különleges, fantasztikus kaland!

(6 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Berosált a rezesbanda (2013)

A Csukás István által írt, Mátyássy Áron rendezte film egyik főhőse Riminyák tanár úr, aki egész egyszerűen maga a szigor. Úgy felelteti a diákokat, mintha muszáj lenne – és ez még a legkevesebb. Nem csoda, hogy az osztálya arra jut: egyetlen lehetőségük van, el kell kötni az iskolabuszt, és irány az erdő! A szökött diákok egy elhagyott orosz laktanyában táboroznak le, nem sejtve, hogy ott maradt egy orosz katona, Igor, aki még Riminyák tanár úrnál is szigorúbb…

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: netflix.com

Egy igazán csodás nap (Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, 2014)

„Főhősünk Alexander, akinek minden napja olyan, mintha bal lábbal kelt volna fel. A családja ellenben a végletekig pozitív. Kormányozd a hajód pozitív gondolatokkal! – mondja lelkesen az apa, aki bár nemrégiben elveszítette az állását, nem tűnik kimondottan letörtnek. Az anyuka se túl elcsigázott. Ő a családfenntartó, aki megszakad a munkahelyén, ám mosollyal tűr mindent – még a főnöke olyan megjegyzéseit is, minthogy akkor is látja a gyerekeit, ha képen nézegeti őket az irodában. Ó, igen: a gyerekek! Alexandernek három testvére van: a bátyja éppen a sulibálra készül, no meg arra, hogy végre megcsókolja az iskola legszebb lányát; a nővére az iskolai színkör Pán Péter-előadásának főszerepére készül; a legkisebb, karonülő testvére pedig folyton sír, ha nincs a szájában a méhecskés cumi. Szóval mindenkinek megvan a maga »baja«, és tulajdonképpen senkit sem izgat, hogy Alexander rágóval a hajában ébred, vagy hogy az osztály legmenőbb és legnépszerűbb sráca direkt rászervezte az ő szülinapi bulijára a saját buliját. És akkor, a 12. születésnapja előestéjén Alexander eszik egy kis fagyit, és azt kívánja: legyen a családjának is egy igazán rossz napja. A kívánság pedig teljesül…”

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Mindenkinek vannak rossz napjai – Egy igazán csodás nap (2014)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Paddington (2014)

Paddington egy tüneményes mackó, aki a perui dzsungelben nőtt fel. Lucy nénikéje nevelte, és rengeteget mesélt neki Angliáról, a városról, ami így hosszú ideig csak a kismackó képzeletében létezett. Ám amikor egy földrengés elpusztítja az otthonukat, Lucy néni felcsempészi Paddingtont egy Angliába tartó hajóra, és a képzeletbeli város egy csapásra valódi életre kel. Csak sajnos cseppet sem olyan, mint amilyennek Paddington elképzelte… És még egy küldetést is teljesítenie kell: meg kell találnia azt a felfedezőt, akiről Lucy néni mesélt neki.

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Az igazi csoda (Wonder, 2017)

„Auggie Pullman okos, kedves és szeretnivaló kisfiú, illetve már nem is olyan kicsi, hiszen most megy ötödikbe. Bár elsőre nem úgy hangzik, de ez óriási és rettentő dolog Auggie számára, ugyanis ötödikesként megy először iskolába, a többi gyerek közé. A kisfiú arcdeformitással született, és eddig édesanyjával tanult otthon. Auggie nem hétköznapi kinézete alaposan felkavarja a kedélyeket az iskolában. Ő azonban épp olyan hétköznapi dolgokra vágyik, mint a többi gyerek, de legfőképpen: barátokra. Egy új közösségbe beilleszkedni viszont nem könnyű feladat…”

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Mert csodák tényleg léteznek – Az igazi csoda (2017)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Mirai – Lány a jövőből (Mirai no Mirai, 2018)

Főszereplőnk a négyéves Kun, akinek élete a feje tetejére fordult, amikor megszületett a kishúga. Utálja is ezért rendesen… Egyik reggel azonban egy titkos mesevilágra bukkan a kertben, ahol találkozik a kislánnyal, aki később az anyukája lesz, illetve egy férfival, aki pedig a dédnagypapája. Különleges, varázslatos kalandokba keveredik velük; el is feledkezik a kishúgáról. Ám akkor csatlakozik hozzájuk egy nagylány, akit pont úgy hívnak, mint a húgát, akit ki nem állhat…

(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Medvevilág Szicíliában (La fameuse invasion des ours en Sicile, 2019)

A vörös teknős (La tortue rouge, 2016) alkotóinak új animációs filmje, amely Dino Buzzati csodálatos meséjéből született, Szicíliába kalauzolja a nézőt. Itt él Leander, a medvék királya, aki annak reményében, hogy élelemhez juthatnak és megtalálhatják elveszett fiát, levezeti a népét a hegyekből. Odalent azonban az emberek világa várja őket, ahol könnyen veszélybe kerülhetnek és elfeledkezhetnek arról, kik is valójában.

(6 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: themoviedb.org

Alagi úrfi, a királynő vendége (Master Moley By Royal Invitation, 2019)

Ez az elragadó rövidfilm egy igazán különleges történetet mutat be. A cselekmény kezdetén megtudjuk, hogy a legenda szerint egy ezer éve alvó mágikus könyv van elrejtve a windsori kastély alatt. Ez a vakond mágia misztikus könyve, amely, ha a kiválasztott kezébe kerül, segít békét teremteni az emberek és a vakondokok között. Alagi úrfi arról álmodozik, hogy ő a kiválasztott, de a könyv hosszú évekig néma marad. Más módon kell hát bizonyítania, hogy ő az, aki képes megváltoztatni a vakondokok jövőjét…

(Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

Tizenhét film az egész családnak

Fotó: hbogo.hu

 

Kapcsolódó cikkeim:

Kötelező filmek – Tíz animációs film szobafogság idejére

A nevetés a legjobb orvosság – Tíz plusz kettő francia vígjáték bezártság ellen

Előző írás Következő írás

HASONLÓ CIKKEK

Szólj hozzá elsőként

Hozzászólás