Látni kell

„A fájdalom is tud szép lenni” – Ön – kép (2020)

„A művészet közvetíti a fájdalmat. A fájdalom is tud szép lenni. Nem túl szép, mégis lakozik valami szépség a fájdalomban” – fogalmazza meg kiállított önarcképeit nézegetve Lene Marie Fossen norvég fotóművész. Róla szól az Ön – kép (Self Portrait, 2020) című dokumentumfilm, amely gyönyörűen bemutatja, hogy Lene Marie, aki egy életen át tartó küzdelmet vívott az anorexiával, messze nem csak egy betegség volt. Hanem a világ egyik legragyogóbb tehetsége, akinek portréi arról tanúskodnak: tisztán látta az egyéni sorsokat, a küzdelmeket és a fájdalmakat az arcok mögött.

Az anorexia nervosa a leghalálosabb pszichiátriai betegség, s a harmadik leggyakoribb elhalálozási ok a fiatal nők körében. E betegség ejtette fogságba Lene Marie Fossent, aki tízéves korában fokozatosan abbahagyta az evést. „Meg akartam állítani az időt, mert úgy éreztem, elsuhan” – mondja a filmben. Hosszú ideig ezt: az idő és a felnőtté válás folyamatának megállítását jelentette számára az anorexia, miután azonban autodidakta módon kitanulta a fényképészet mesterségét, rájött, hogy az időt a képekkel is meg tudja állítani. És arra is rádöbbent: rengeteg terve van még, ezért hát muszáj meggyógyulnia. Ám ez nem olyan egyszerű, ha az embert mintegy börtönbe zárja a betegsége, amely évtizedekig az egyetlen biztos pont volt az életében.

Ön - kép

Fotó: nfi.no

Lene Marie viszont – másokkal ellentétben – nem mond le magáról. Minden egyes nap felkel és küzd, s megkapó fotókat készít – a Görögországhoz tartozó Chios-szigeten élő idős emberekről, a Szíriából menekülő gyermekekről és saját magáról is. Önarcképeiből végtelen őszinteség és nyíltság sugárzik, továbbá páratlan tehetség. Ezt jelenti ki magabiztosan Norvégia egyik első számú fényképésze, Morten Krogvold is, akinek segítségével Lene Marie kiállítja képeit a Nordic Light Nemzetközi Fotográfiai Fesztiválon, s aki hangsúlyozza: nem azért dicséri őt és segít neki, mert beteg. Ezt persze, magunktól is tudjuk, hiszen a dokumentumfilmben sorra feltűnnek a fiatal alkotó művei, amelyek egész egyszerűen magukért beszélnek. Profizmusa, alkotásainak magas művészi értéke kétségbevonhatatlan, olyannyira, hogy neve hallatán bátran felemlegethetjük Caravaggiót és Tarkovszkijt – ahogyan teszi azt Krogvold is, joggal.

De Lene Marie nemcsak profi fotóművész, hanem érzékeny, az embereket értő figyelemmel és színtiszta szeretettel szemlélő alkotó is, aki saját életének küzdelmei árán megtanulta látni a fájdalmat, a szenvedést és a gyászt, s az ezekben rejtőző szépséget is.

Ön - kép

Fotó: bidf.hu

Ahogy egyre tovább figyeljük és hallgatjuk őt, egyre közelebb is kerülünk hozzá, s igazán mélyen átérezzük, milyen súlyosak a mondatok, amelyeket kimond. Nyíltan beszél a betegségéről, a kórházaktól való félelméről, a gyermekkori pszichiáteréhez fűződő lelki kötődéséről, valamint arról is, milyen nagyon szeretne élni, s meghalni. Hihetetlenül fájdalmas hallani, ahogy egyik pillanatban reménnyel eltelve álmodozik a jövőbeni művészeti terveiről, majd később azt mondja az édesanyjának: „bárcsak meghalhatnék békében”.

Talán e részlet példázza a legjobban, milyen nyíltan és őszintén mesél Lene Marie-ról, s az ő világgal, művészettel és betegséggel való kapcsolatáról Margreth Olin, Katja Høgseth és Espen Wallin dokumentumfilmje.

Ön - kép

Fotó: bidf.hu

Ez természetesen részben Lene Marie személyiségéből fakad, hiszen az Ön – kép egy karakter-vezérelt dokumentumfilm, ám az alkotók mélységes alázattal és figyelemmel közelítettek hozzá; pontosan úgy, ahogy ő közelített a portréalanyai felé. Ez csodálatos törekvés a rendezők részéről. És csodálatos az is, amilyen empátiával megragadják Lene Marie családjának küzdelmes mindennapjait: nem keresnek bűnbakot, nem hibáztatnak vagy vonnak felelősségre senkit, csak értőn és szelíden figyelnek. Lassú kameramozgással követik a fiatal nőt, statikus képekben rögzítik a vallomásait és a legjobb pillanatokban állítják meg az időt egy-egy káprázatos képpel, amelyek mindegyike szavak nélkül beszél arról, milyen kivételes tehetség és ember volt Lene Marie Fossen.

Látni kell, mert fájdalmasan szép, őszinte dokumentumfilm, amely a világ egyik legtehetségesebb és legnagyobb szeretettel alkotó fotóművészének állít méltó emléket.

Az Ön – kép a 7. Budapest International Documentary Festival programjában szerepel, s online nézhető március 10-éig:

https://online.bidf.hu/film/on-kep/

Előző írás Következő írás

HASONLÓ CIKKEK

2 hozzászólás

  • Reply Pintér Krisztina 2021.03.11 22:04

    Szia Eszter! A Self portrait cimű filmet hol lehet megnézni online.
    Köszönettel :Pintér Kriszta

  • Hozzászólás