Látni kell

Úton önmagunk felé – A búcsú (2019)

Létezik olyan élethelyzet, amelyben elfogadott, sőt szükséges hazudni? Milyen különbségek vannak a kínai és az amerikai kultúra között? Mennyire nehéz megtalálni önmagunkat, ha kétféle kulturális identitás is jelen van bennünk? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Lulu Wang A búcsú (The Farewell, 2019) című filmje, amelyben a rendező-forgatókönyvíró tulajdonképpen saját magáról mesél.

Billi egy fiatal, önmagát kereső lány. A szülei még gyermekkorában elköltöztek Kínából New Yorkba, azt remélve, hogy megtalálják az amerikai álmot, legalább a gyermekeik számára. Billi ily módon egyszerre kínai és amerikai, bár érthetően inkább amerikainak érzi és vallja magát. Szüleivel otthon, a négy fal között is többször beszélnek angolul, mint kínaiul, ám a kulturális különbségek és az ezek által szült nehézségek nem igazán rajzolódnak ki mindaddig, míg ki nem derül, hogy a Kínában élő nagymama súlyos beteg, s talán már csak néhány hónapja van hátra… A családtagoknak ekkor ugyanis dönteniük kell: szembesítik a nagymamát az igazsággal vagy – ahogy Kínában szokás – eltitkolják előle, hogy megkíméljék a félelemtől?

A búcsú

Fotó: imdb.com

„A kínaiak közt van egy mondás: Ha valaki rákos, akkor meghal. De nem a rák öli meg, hanem a félelem” – hangzik el a film egy pontján Billi édesanyja szájából. A lány azonban máshogy vélekedik: „Ha már nincs sok ideje hátra, azt tudnia kellene, nem?” E néhány mondat rögtön lefesti, mennyire más a kínai – meg kell óvni a beteget – és az amerikai – esélyt kell adni a betegnek arra, hogy szembenézzen a sorsával – hozzáállás. És e néhány mondat még csak a kezdet! Mivel a család legtöbb tagja titokban akarja tartani a hírt, ugyanakkor el szeretne búcsúzni a nagymamától, gyorsan bejelentenek és megszerveznek egy esküvőt, ahol végül nemcsak az érzelmek, hanem az ellentétek is a felszínre kerülnek…

Már a cselekmény leírásából is kitűnik, hogy A búcsú mélységesen megható és rendkívül érdekes film, van viszont, amit mindezeknél jobban hangsúlyozni kell e filmmel kapcsolatban, mégpedig azt: annak ellenére, hogy két kultúra igen szembetűnő különbözőségére összpontosít, igazán személyes történet, amelynek fókuszában valójában egyvalaki áll, Billi. Elsősorban, s leginkább az ő érzelmeibe nyerünk betekintést, és a legjobban az ő ön- és útkeresési folyamatára figyelünk.

A búcsú

Fotó: imdb.com

Ez mellesleg rendezői koncepció: Lulu Wang Billi által mintegy saját magát viszi vászonra, a saját útkereséséről, sőt a saját nagymamájáról mesél (aki az évekkel ezelőtti halálos diagnózis ellenére megélte a film bemutatóját is). Persze, kidomborítja a kulturális különbségeket, s megmutatja, milyen ellentéteket szülhet egy kínai családban az, ha valaki a hagyomány őrzése helyett egy másik otthont, másik kultúrát választ, de arra még ennél is nagyobb hangsúlyt helyez, hogy lefesse, milyen érzelmek, gondolatok, félelmek és vágyak kavarognak egy fiatal, önmagát kereső, kettős identitású lányban, aki számára a nagymamája szinte a mindent jelenti.

Mindezek után azonnal ki kell emelnem, hogy Awkwafina – aki korábban például a Kőgazdag ázsiaiak (Crazy Rich Asians, 2018) egyik mellékszereplőjét alakította – tökéletes választás volt Billi szerepére! Egész egyszerűen illik rá ez a szerep, ahogy illik hozzá a félig kínai, félig amerikai miliő is. De természetesen a nagymama, s a család többi tagja is fontosak, ők azonban nem kapnak akkora figyelmet, mint Billi, ami meg is látszik a karakterkidolgozáson. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egydimenziósak lennének, hiszen nem azok, sokkal inkább valóságosak, életszerűek – pont, mert az élet ihlette őket… Akárcsak az egész filmet. És be kell vallani: ez nagyon egyedivé és széppé teszi.

A búcsú

Fotó: imdb.com

Biztosan lesznek, akiknek túl kínai lesz, lesznek, akiknek túl lassú, s lesznek, akiknek túl pátoszos. De lesznek olyanok is, akiket elvarázsol a humora, az egyedisége, az érdekessége és végtelen kedvessége.

Látni kell, mert egyedülálló film, amely két igencsak különböző kultúrát állít szembe egymással, s amely egy személyes történeten keresztül nagyon is univerzális kérdésekről és érzelmekről mesél.

A búcsú február 6-ától látható a mozikban az ADS Service Kft. forgalmazásában.

Előző írás Következő írás

HASONLÓ CIKKEK

Szólj hozzá elsőként

Hozzászólás