Látni kell

Mit lehet tenni, ha elmúlik a szerelem? – Anna és Ben (2017)

Talán nem vagyok egyedül a romantikus, jobban mondva, szerelmesfilmek iránti rajongásommal… És szerelmesfilmek alatt most – és mindig – azokat az alkotásokat értem, amelyekben nincsen herceg fehér lovon, se grandiózus nagyjelenetben félbeszakított esküvő, se érzelmes szerenád a kedves ablaka alatt. De akkor mi van bennük? Kegyetlen őszinteséggel megfogalmazott kérdések arról, mi is az a szerelem, és arról, mi minden történhet velünk, ha szerelmesek vagyunk – mármint egy olyan világban, ahol nincs fehér ló, meg érzelmes szerenád az ablak alatt. Épp ezekre a kérdésekre ad választ az Anna és Ben (Band Aid, 2017) című film. No, meg arra: mit lehet tenni, ha elmúlik a szerelem?

Adott egy házaspár, melynek tagjai látszólag rég elfeledkeztek arról, milyen volt, mikor szenvedélyesen szerették és kívánták egymást. Ma már a szexnél sokkal jobban izgatja őket, hogy nincs elmosogatva, a saját életüket – és persze, kudarcaikat – pedig a barátaik sikereinek fénye által megvilágítva látják – tehát elég rosszul fest minden… Szinte folyamatosan veszekednek, ezért a terapeutájuk – aki épp Kanadába költözik, ergo „magukra hagyja őket” – azt tanácsolja nekik, hogy ha azt érzik, gyűlik bennük a feszültség, kiabálás helyett öntsék dalba a szidalmakat. Anna és Ben megfogadják a szokatlannak tűnő tanácsot, sőt jóval tovább mennek: alapítanak egy garázsbandát. A legemlékezetesebb veszekedéseikből dalokat írnak, majd miután csatlakozik hozzájuk a szomszédban lakó dobos, elkezdenek koncertezni is.

Anna és Ben

Fotó: port.hu

De vajon meg lehet menteni egy házasságot egy garázsbandával és néhány dallal? – tehetjük fel a kérdést. A válasz egyébként e film szerint az, hogy igen. A rockzenével fűszerezett kegyetlen őszinteség Anna és Ben esetében igencsak hatásosnak bizonyul: a zene nemcsak közelebb hozza őket egymáshoz, de arra is lehetőséget ad nekik, hogy „biztonságos” keretek között beszéljenek azokról a problémákról, amelyekről az ágyon ülve, egymás szemébe meredve talán túlságosan fájdalmas lenne. Mert hiába a bájos történet, az Anna és Ben bizony komoly kérdéseket vet fel. Mit lehet tenni, ha elmúlik a szerelem? Ha a kudarcaink megbénítanak és boldogtalanná tesznek minket; ha olykor-olykor a másikat okoljuk értük… Ha a születendő gyermekünk elvesztése olyan teher, amelyet csak úgy bírunk el, ha mélyen magunkba temetjük az emléket… Igen, súlyos témák ezek, az Anna és Ben azonban merészen sorra veszi őket, a súlyukból pedig humorral, iróniával és zenével vesz el egy kicsit, hogy könnyebb legyen megemészteni mindazt, amit hallunk és látunk.

Anna és Ben

Fotó: port.hu

Az Anna és Ben tehát rendelkezik Az én szerelmem (Mon roi, 2015), a Szerelem (Love, 2015) vagy a Kék Valentin (Blue Valentine, 2010) mélységével, ám egészen más módon mesél, mint az említett filmek. A sitcomok sajátosságait – például a „furcsa szomszéd” humorral teli kliséjét – használva tárja fel előttünk egy kínlódó házaspár életét, és meg kell, mondjam: ez remek fogás, így ugyanis egyszerre szórakoztat és gondolkodtat el. Az Anna szerepében feltűnő Zoe Lister-Jones igazán nagyot dob ezzel a filmmel, és persze, finoman azt (is) üzeni, hogy a jövőben jó lesz nemcsak színészként, hanem író-rendezőként is megjegyeznünk a nevét. A Lola Versusban (2012) Greta Gerwig oldalán felbukkanó, és a Családom, darabokban (Life in Pieces, 2015) című vígjátéksorozatban szereplő Zoe Lister-Jones első rendezése az Anna és Ben, amelynek forgatókönyvét, illetve a benne felhangzó dalok szövegét is maga írta. És ha őszinte akarok lenni, akkor bevallom: szerintem remek munkát végzett! És nem mellesleg a film hatását tekintve az sem utolsó szempont, hogy megtalálta maga mellé Adam Pally-t, akivel olyannyira jó párost alkotnak, hogy esküszöm, még egyszer 95 percig is elnéztem – és hallgattam – volna őket.

Apropó hallgatás: a zene igazán kellemes, Anna és Ben életszagú szövegeket énekelnek, mi, nézők pedig sokszor kapjuk azon magunkat, hogy dobolunk a lábunkkal. Közben nevetünk, jóízűen, de ebben a nevetésben a jó íz mellett ott van az a sok vegyes érzés is, amiket azok éreznek, akik abban a világban élnek, ahol nincs se fehér ló, se érzelmes szerenád az ablak alatt.

Látni kell, mert egyszerre könnyed és súlyos film arról, hogyan lehet megmenteni egy házasságot.

Az Anna és Ben az HBO GO-n látható.

Előző írás Következő írás

HASONLÓ CIKKEK

1 Komment

  • Reply Szerelem a virtuális térben – Szerelemre kattintva (2019) 2019.11.14 12:54

    […] a szerelmesfilmekért, egészen pontosan azokért a mozgóképekért, amelyekben – ahogy azt egy korábbi cikkemben is leírtam – kendőzetlen őszinteséggel megfogalmazott kérdések vannak arról, mi is az a […]

  • Hozzászólás