Ahogy én gondolom...

Nyár van! – avagy tíz plusz egy „nyári” film augusztusra

„Nyár kacsint be az ablakon / egy tikkadtságos hajnalon, / fénye a redőnyt törve át / magával füröszt hűs szobát. / Paplant ébreszt és takarót, / lajháros-lusta ágylakót, / tarisznyájában új virág, / – nem kap a szirma hőgutát -,” Hogy én mennyire, de mennyire szerettem kicsiként a meleg nyári reggeleket, amelyeken édesanyám Balogh József e versével ébresztett… Bizonyára ez a csodálatos szokása is hozzájárult ahhoz, hogy a nyár lett a kedvenc időszakom. Meg ott van az is, hogy – mint valami gyík – harminc fok környékén érzem igazán komfortosan magam. Továbbá egyszerűen szerelmes vagyok a világba, mikor megcsillan rajta a napfény… De ha már itt tartunk: a kedvenc évszakomhoz természetesen kedvenc filmek is tartoznak. Olyanok, amelyeket minden nyáron megnézek. Most ezeket szedtem csokorba nektek.

Nyári filmek

Szólíts a neveden (Fotó: imdb.com)

Szubjektív, eszteres lista – szokás szerint. És szerepel rajta olyan film is, amelytől cseppet sem lesz jó kedvünk – vagy mondjuk kedvünk ahhoz, hogy nyaralni menjünk. Mégis: ezek az én nyári kedvenceim. A kérdés pedig most is ér: nektek melyek a kedvenceitek?

 

Hulot úr nyaral (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953)

„Hulot úr a franciák egyik kedvelt nyaralóhelyére, a bretagne-i tengerpartra látogat el. Bár a jóindulat szobrát lehetne faragni róla, akármerre megy, káosz és botrány támad a nyomában…”

Hulot úr nyaral (1953) és a vígjáték

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

A kaland (L’Avventura, 1960)

„A történet kulcsszereplője Anna, aki meghívja barátnőjét, Claudiát egy tengeri nyaralásra. A Szicília felé tartó jachton rajtuk kívül még Anna vőlegénye, Sandro és egy ismerős pár, Giulia és Corrado pihennek. Egyik nap azonban Anna eltűnik. Kezdetben mindenki kétségbeesetten keresi, vőlegénye, Sandro viszont elég hamar elveszíti lelkesedését, és érdeklődni kezd Claudia iránt. A nő korántsem közömbös, mégis úgy dönt, jobb, ha elutazik. Valamivel később Sandro és Claudia újra találkoznak és bejárják Szicíliát, Anna után kutatva – végül rájönnek, nincs akadály, egymáséi lehetnek. Taorminben, miután a szerelmes lány elalszik, Sandro egy bankettre megy. Reggel Claudia észreveszi, hogy a férfi nincs a szobában. Csakis arra tud gondolni, hogy Anna visszatért. És mikor megtalálja Sandrót, ő épp egy másik nővel van…”

Kötelező filmek – A kaland (L’Avventura, 1960)

Nyári filmek

Fotó: pinterest.com

Sodrásban (1964)

Gaál István többszörösen díjnyertes filmjének középpontjában hét fiatal áll, akik gyermekkoruk óta ismerik egymást, s együtt töltik Tisza-parti falujukban a vakáció utolsó napjait. A nap szikrázóan süt, az idő meleg, a táskarádióból szól a zene, a víz pedig csak úgy hívogatja a fiúkat és lányokat. Önfeledten fürdőznek, majd lemerülnek iszapért. És akkor megtörténik a baj: egyikük nem jön fel a merülés után…

Nyári filmek

Fotó: port.hu

Szeszélyes nyár (Rozmarné léto, 1968)

Jiří Menzel 1968-as filmje három öreg barát történetét meséli el. Dura, a fürdőmester, Rock, a kanonok és Hugó, az egykori őrnagy nap nap után a városi uszodában találkoznak, szellemesen vitatkoznak és kedélyesen ugratják egymást, mind jobban kidomborítva cseppet sem fakuló férfiúi erejüket és képességeiket. Egy vasárnap délutánon aztán nagyot fordul velük a világ: vándorcirkusz érkezik a városba, s vele Anna, az artistanő, aki mindhármuk figyelmét felkelti.

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

A cápa (Jaws, 1975)

A helyszín az Atlanti-óceán egyik turistaparadicsoma, Amity szigete. Ahol egy nyári napon emberi testrészeket sodor partra a víz. Martin Brody rendőrfőnök azonnal tudja, hogy a szerencsétlen áldozattal cápa végzett, és azt javasolja a polgármesternek, hogy hirdessék ki a fokozott cápaveszélyt, továbbá vezessék be a fürdési tilalmat, ő azonban nem akarja elriasztani a turistákat. Ám a cápa újabb és újabb áldozatokat szed…

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

Szerelmem nyara (My Summer of Love, 2004)

Paweł Pawlikowski – akinek nevéhez olyan csodálatosan fantasztikus filmek fűződnek, mint a Hidegháború (Zimna wojna, 2018) és az Ida (2013) – ebben az alkotásában egy nem mindennapi kamaszlány életébe, nyarába enged bepillantást. Ez a nem mindennapi lány Mona, aki iszik, betörésekből tartja fönn magát és játékgép-függő. Elválaszthatatlan társa Phil, a testvére, aki azonban egy napon örökre kilép a számukra a világot jelentő helyi kiskocsma ajtaján, s a vallásban keres menedéket, illetve értelmet az életének. Mona tehát magára marad. De nem sokáig! Egy véletlen folytán ugyanis megismeri Tamsint, az előkelő családból származó fiatal lányt, aki megváltoztatja az egész életét…

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine, 2006)

Olive családja számára minden egyes nap igazi kaland; mármint olyan, amely katasztrófával „kecsegtet”. Az apuka peches karriertanácsadó, a nagybácsi bukott irodalomtanár, a nagypapa pedig illegális növényben utazik… A sors egy napon úgy hozza, hogy e fura figurák mindannyian összezsúfolódnak egy kisbuszban, hogy a napfényes Kaliforniába utazzanak, ahol Olive részt vehet A család kicsi kincse elnevezésű szépségversenyen.

Nyári filmek

Fotó: bigscreeninthepark.co.uk

Holdfény királyság (Moonrise Kingdom, 2012)

A New England partjainál fekvő szigeten járunk, 1965 nyarán. Főszereplőink a 12 éves Sam és Suzy, akik egymásba szeretnek, ennek hatására pedig titkos egyezséget kötnek és a vadonba szöknek. A hatóságok igyekeznek minél előbb a nyomukra bukkanni, ám vihar közeleg, s minden a feje tetejére áll…

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

A nyár királyai (The Kings of Summer, 2013)

Joe és Patrick gyerekkori barátok. És hétköznapi tinédzserek. Ők úgy érzik, az életük nyomorúságos; csak a szekálás jutott nekik. Teljesen elegük van a szüleikből, s mindenáron ki akarnak szakadni a megszokott világukból. Ezért hát elszöknek, és az erdőben építenek maguknak egy főhadiszállást Biaggioval, aki csak úgy belekeveredik az akciójukba. A családjuk persze, zaklatottan, aggódva kutat utánuk, ám ők nem törődnek ezzel: mindent megtesznek, hogy önállóan boldoguljanak a vadonban.

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

Szólíts a neveden (Call Me by Your Name, 2017)

Nyár. Észak-Olaszország. A 17 éves Elio számára maga a Paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban a villában, s annak kertjében tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. Ez a nyár azonban más, mint a korábbiak. Elio művészettörténész édesapja minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát, és idén a doktori disszertációján dolgozó Oliver érkezik hozzájuk, felbukkanása pedig mindörökre megváltoztatja Elio életét.

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

+1: Fehér éjszakák (Midsommar, 2019)

A Fehér éjszakák „főhőse egy fiatal egyetemista lány, Dani, aki egy igencsak tenyérbemászó sráccal jár. Ő Christian, az antropológus hallgató, akinek leghőbb vágya, hogy végre elhagyja Danit, és összejöjjön egy olyan lánnyal, aki – hogy a barátját, Josh-t idézzem – szeret dugni és nem csinál belőle bazári majmot. A szakítást azonban elodázza egy szörnyű tragédia, Christian pedig – nagy duzzogva – úgy dönt: inkább Danit is meghívja arra a svédországi nyári fesztiválra, ahova a barátaival készülnek. A fiatalok Hälsinglandba utaznak, ahol a Hårga közösség nyári napforduló alkalmából rendezendő kilencnapos ünnepségén vesznek részt. Kezdetben csak mosolyt, varázsgombát és kábító hatású főzeteket kapnak, az idő előre haladtával viszont olyan szokásokkal szembesülnek, amelyek láttán a civilizációból épphogy kiszakadt ember bizonyosan futásnak eredne. Az amerikai diákok azonban nem menekülnek – lévén, ketten is arra készülnek, hogy a helyiek népszokásairól írják a doktori disszertációjukat. Továbbá: talán nem is sejtik, hogy menekülniük kellene…”

Napsütötte borzalom – Fehér éjszakák (2019)

Nyári filmek

Fotó: imdb.com

 

Kapcsolódó cikkeim:

„Indulj el” – avagy tizenkilenc plusz egy „utazós” film nyaralás helyett

„Gyökerek és szárnyak” – avagy tizenöt plusz egy film édesanyákról és édesapákról

Kötelező filmek – Tíz film, amelyben megjelenik a bezártság motívuma

Az élet csodaszép! – Tizenöt plusz egy film, amely után másként szemléljük az életet

A nevetés a legjobb orvosság – Tíz plusz kettő francia vígjáték bezártság ellen

Kötelező filmek – Tíz animációs film szobafogság idejére

Szerelem a filmen – avagy tizennégy különleges alkotás Valentin-napra

Tíz plusz egy romantikus film karácsonyra

Előző írás Következő írás

HASONLÓ CIKKEK

Szólj hozzá elsőként

Hozzászólás